Lipa i Lipov med

Lipa je od davnina poznata kao drvo lepote i zdravlja. Svako ko je ima u svom dvorištu ili vrtu, moze da se smatrati nagrađenim, posebno u Junu mesecu kada svojim mirisom ulepšava dane, a ukoliko njen cvet osušite, oni će Vas podsećati na te lepe dane i tokom zime.

Mirisna i medonosna, lipa je lek za mnoge bolesti. Čaj od cveta lipe nezaobilazno je prirodno sredstvo za smirivanje i opuštanje. On jača organizm i blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem, a često se koristi se i kod povišene temperature.

Lipov med se dobija od cveta drveta lipe, iz kog pčele sakupljaju a potom i prerađuju nektar i polen. 

Med je svetlo žute boje, oštrijeg ukusa i karakterističnog mirisa lipe. Za lipov med se može reći da brzo počinje da kristališe i to već za par meseci od vrcanja, dok mu je za potpunu kristalizaciju potrebno od 6 do 12 meseci. 

Da napomenemo da je proces kristalizacije prirodna osobina i da ni na koji način ne smanjuje kvalitet meda. Čak šta više, kristalizacija je jedan od pokazatelja ispravnosti meda. Kristalizovan med je moguće ponovo vratati u tečno stanje zagrevanjem, ali ne na većoj temperaturi od 45 stepeni, kako bi se sačuvala lekovita i hranljiva svojstva meda.

Pcela na cvetu lipe

Lipov med je veoma zdrav i pogodan za podizanje imuniteta. Antibiotske osobine ispoljava u direktnom kontaktu sa mikroorganizmima, što ga čini veoma pogodnim za tretmane problema sa disajnim putevima, ali i prehlade, bronhitisa i upale grla. On ublažava nadraženo grlo i smiruje kašalj. Postepenim otapanjem u ustima i prolaskom kroz usnu duplju i grlo, lipov med formira zaštitni sloj na sluzokoži, štiteći grlo od infekcija i ubrzavajući oporavak.

Takodje ova vrsta meda je i prirodni tonik. Sadrži vitaminje C i B ali i elemente potrebne organizmu kao što su kalijum, kalcijum, mangan, magnezijum, cink i fosfor. Najveći procenat sastava čine mešavine šećera prirodnog porekla, što ga čini odličnim izvorom energije, pa se preporučuje za sportiste. Takođe u narodu se lipa smatra korisnom i za očuvanje zdravlja jetre. Lipov med veoma blagotvorno utiče na funkcionisanje jetre, pomaže proizvodnju žuči i pospešuje detoksikaciju organizma.

Kako deluje umiruće, lipa se preporučuje i za smanjenje i otklanjanje nervoze, anksioznosti ali i nesanice. Ona ublažava lupanje srca i smanjuje pritisak izazvan stresom i nervozom. Ipak osobama koje imaju poremećaj rada srca, ne preporučuje se uzimanjem većih količina meda od lipe u dužem vremenskom periodu.

Preporuka je da je med od lipe najbolje upotrebljavati u jutarnjim satima i to obično po jednu kafenu kašiku pre doručka, ili se može rastvoriti u mlakoj vodi, čaju, limunadi ili kako neki vole u jabukovom sirćetu. Takodje može biti odlična zamena za šećer i koristiti se u pripremanju zdravih obroka i poslastica.

Kao i druge vrste, lipov med se može čuvati na sobnoj temperaturi u zatvorenoj tegli, zaštićenoj od vlage i direktne sunčeve svetlosti.

Ovaj med se ne preporučuje osobama alergičnim i preosetljivim na pčelinje proizvode i dijabetičare !

Lipov Med

Dve Gore lipov med

Tokom lipove paše, naše pčele se nalaze u okolini sela Ljuba, na obroncima Fruške Gore. U neposrednoj blizini pčelinjih košnica su prostrane i guste šume lipe i hrasta.

Medna paša lipe počinje sredinom juna meseca i traje nekih 10-ak dana. Poslednje 3 godine u stanju smo da pratimo lipovu paši, jer smo instalirali pametnu vagu koje nas obeveštavaju o početku i kraju, ali i o intenzitetu medne paše. Kada se paša završi i vaga pokaže da više nema unosa nektara, vrcanje/ceđenje meda se ne radi odmah, već tek posle 10-ak dana, kada med sazri u košnici, odnosno kad pčele odstrane vodu iz meda i zatvore poklopcima više od tri četvrtine saća, što povećava kvalitet i sprečava da se med pokvari odnosno užegne.

Prošle godine, lipov med smo vrcali-cedili sredinom jula meseca.

Ove godine ukoliko vremenske prilike budu naklonjene i lipa bude medila sredinom jula očekujemo nove količine lipovog meda.

Tegla lipovog meda