Bagrem i Bagremov Med

Bagrem, poreklom iz Severne Amerike, u Evropi se prvo pojavio u Parizu davne 1601 godine, da bi se veoma brzo zbog svoje korisnosti proširio po celom kontinentu. U početku se mogao naći samo u parkovima i vrtovima gde su ga sadili kao ukasno drvo, međutim vrlo brzo našao je svoju primenu u pošumljavanju peščara i drugih golih predela.

Upravo to je bio razlog dolaska bagrema u Srbiju, za potrebe pošumljavanja Deliblatske peščare donete su prve sadnice 1828 godine. Od tada polako se proširio na celu teritoriju Srbije, na radost pčela, pčelara i svih koji vole bagremov med. Osim velikog značaja za pčelarstvo, bagrem je veoma značajan i kao drvo za tehničku građu. 

Cvet bagrema
cvet bagrema

Bagremov med je veoma prijatanog i blagog ukusa. Obično je veoma svetao, žuto zelenkaste boje, ali može biti i potpuno providan. Odlukuje ga osobina da veoma sporo kristališe za šta mu je potrebno godinu dana, pa i više od toga, zbog čega je veoma cenjen.

Korišćenje bagremovog meda je prirodan način za podizanje imuniteta. Kao i druge vrste, i bagremov je izuzetno lekovit. Odlican antiseptik i ima snažno antibakterijsko dejstvo. Može se koristiti da zaštiti kožu od bakterija i time spreči nastanak akni i drugih problema, ali i da pomogne i ubrza zalečivanje sitnih rana na koži, povreda i posekotina.  Zbog ovih osobina preporučuje se i deci koja imaju astmu ili druge smetnje disajnih organa. Konzumiranje bagremovog meda dovodi do smirivanja nadražajnog kašlja kao i infekcija usne duplje i grla. Nakon fizičke aktivnosti, bagremov med će pospešiti oporavak umornih mišića, pa je stoga veoma pogodan za sportiste. Bagremov med opusta nervni sistem, pa time umanjuje stes, nervozu i napetost.

Sadrži vitamine A, B1, B2, B6, C a takođe i minerale potrebne za zdravo funkcionisanje organa kao što su kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, natrijum i druge. Zbog svoje osobine da sadrži visok novo fruktoze u odnosu na saharozu, smatra se da je veoma dobar za dijabetes jer može biti odlična zamena za šećer i veštačke zaslađivače. U poređenju sa ostalim vrstama meda, bagremov med odlikuje nizak sadržaj polena što ga čini odličnim za osobe koje su sklone polenskim alergijama. Mogu ga koristiti sve generacije, ali se kao i druge vrste meda ne preporučuje bebama mlađim od godinu dana

Najbolje ga je upotrebljavati u količini od 1 do 2 kafene kašičice ujutru pre doručka ili rastopljen u mlakoj vodi, čaju, limunadi ili jabukovom sirćetu. Treba izbegavati dodavanje meda u vrele napitke da bi se sačuvala lekovita i hranljiva svojstva. Bagremov med se zbog blagog ukusa moze koristiti i kao zdrava zamena za šećer u pripremi zdravih obroka i poslastica i napitaka.

Bagemov med se obično čuva na sobnoj temperaturi na suvom mestu zaštićenom od direktne sunčeve svetlosti.

Bagremov Med

Dve Gore bagremov med

Tokom bagremove paše, naše pčele se nalaze u selu Brasina, ispod planine Gučevo na zapadu Srbije. Pčelinjak se nalazi u brdima, prošaranim livadama i šumama u kojim pčele nalaze čist i nazagađen bagremov nektar.

Bagremova paša počinje početkom maja meseca i traje oko dve nedelje. Poslednje dve godine bagremovu pašu pratimo pomoću pametne vage koju smo instaliraji na pčelinjak, i na taj način imamo uvid u početak i kraj paše. Nakon završetka paše, kada vaga pokaže da nema unosa nektara, vrcanje/ceđenje meda se ne radi odmah, već nakon 10-ak dana , jer je potrebno da se sačeka da med sazri u košnici, odnosno da pčele odstrane vodu iz meda i zatvore poklopcima više od tri četvrtine saća, sto pozitivno utiče na kvalitet meda i sprečava da se med pokvari odnosno užegne.

Prosle godine smo bagremov med vrcali/cedili krajem maja meseca.

Ove godine ukoliko vremenske prilike budu povoljne i bagrem bude medio, nove količine bagremovog meda očekujemo krajem maja meseca.

Tegla bagremovog meda